1Kérhetem már a felvételemet a szövetkezetbe, lehet már tagsági viszonyt létesíteni?

A Harmadik Kor Nyugdíjas Szövetkezet az országban elsőként alakult meg 20 alapító taggal. A Cégbírósági bejegyzés lezajlott. 

Jelenleg weboldalunkon, vagy miskolci irodánkban kérhetik tagfelvételüket.

2Szeptemberben vonulok nyugdíjba. Szívesen maradnék jelenlegi cégemnél napi 4-5 órában. Hogyan lehet ezt megtenni a szövetkezet keretein belül?

Tájékoztassa munkáltatóját, hogy a szövetkezeten keresztül Ön is és a foglalkoztató is kedvezőbb feltételekkel folytathatja az együttműködést. Önnek be kell lépni a szövetkezetbe, mi szerződést kötünk jelenlegi foglalkoztatójával.

3Jelenleg 160 ezer Ft a bruttó havi jövedelmem a nyugdíj mellett végzett munkámból. Mennyivel járok jobban, ha a szövetkezeten keresztül dolgozom?

Nyugdíj mellett végzett munka esetén a munkavállalónak lényegében ugyanannyi közterhet kell fizetni a keresményük után, mintha aktív korú dolgozók lennének. A szövetkezeten keresztül végzett munka esetén csak a 15%-os személyi jövedelemadót kell megfizetni.

160 ezer Ft a bruttó havi jövedelmem esetén havonta 22 400 Ft-tal több lesz a nettó jövedelme, ami éves szinten 268 800 Ft többletet jelent.

4Kell fizetni tagdíjat, anyagi hozzájárulást?

A jogszabály minden szövetkezeti tag számára kötelezővé teszi a vagyoni hozzájárulást. Ez a Harmadik Kor Nyugdíjas Szövetkezet esetében egyszeri 100 Ft.

5Lehet tagja a szövetkezetnek az, aki nem nyugdíjas?

Igen, de a tagok legalább 90%-ának öregségi nyugdíjban részesülőnek kell lennie (a korhatárhoz kötött öregségi nyugdíjas mellett ide tartoznak a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő hölgyek is).
Felhívjuk a figyelmét, hogy a kedvező adó-, és járulékfizetési szabályok csak a nyugdíjas tagokra érvényesek.

6Teljes munkaidőben lehet csak munkát vállalni?

Nem kell teljes munkaidőben munkát vállalni. Előzetes felméréseink azt mutatják, hogy a nyugdíjasok átlagosan napi 4 órában vállalnának munkát. Ezt majd a jelentkezéseknél kell jelezni a honlapon kitöltött adatlapon.

740 év munkaviszony után kapom a kedvezményes nyugdíjat. Tudok munkát vállalni a szövetkezeten keresztül?

A nők kedvezményes nyugdíjában részesülő hölgyek is élhetnek a lehetőséggel!
A szövetkezeten keresztül végzett munka nem minősül munkaviszonynak sem, így nincs ilyen jövedelem korlát, függetlenül attól, hogy mennyit keres a szövetkezetben.

8Közalkalmazottként vonultam nyugdíjba. Vállalhatok munkát úgy, hogy megtartsam a nyugdíjam?

A Harmadik Kor Nyugdíjas Szövetkezetben azoknak is meg van a lehetőségük, hogy nyugdíjasként munkát vállaljanak, akik aktív korukban közalkalmazott vagy közszolgálati jogviszonyban dolgoztak. (Egyébként ez csak előzetes kormányzati engedéllyel volt lehetséges, de akkor is le kellett mondania a nyugdíjáról mindaddig, amíg illetményre volt jogosult.) A szövetkezeten keresztül végzett munka nem minősül közalkalmazotti vagy közszolgálati jogviszonynak, de még munkaviszonynak sem.

9Van felső korhatár? Hány éves korig lehet jelentkezni a szövetkezetbe?

Nincs felső korhatár. A szövetkezet keretében végzett munka egy lehetőség, aminek kapcsán a jelentkezőnek magának kell eldöntenie, hogy milyen munkakörben, hány órában akar és tud munkát vállalnia.

10Nem miskolci lakos vagyok, nálunk is lesz lehetőség a szövetkezethez csatlakozni?

A szövetkezet székhelye Miskolcon van, azonban az ország több pontján is vannak partnerirodáink. Ezt a kapcsolatok menüpontban nézheti meg.

Minden adminisztrációs feladatot a weboldalunkon keresztül is el lehet intézni, és munkát is lehet keresni.

11A 100 Ft-os anyagi hozzájáruláson felül kell-e mást fizetni a szövetkezetnek?

Nem, a munkavállalóknak egyszeri 100 Ft-os tagdíjat kell fizetnie.

12Hogy tartja fent magát a szövetkezet, a 100 Ft-os hozzájárulásból?

Nem, a szövetkezetünk a munkáltatóktól kap munkaerő-kölcsönzési jutalékot. Ebből tudjuk fizetni a közvetlen költségeket (iroda, banki költség, informatikai rendszer, stb.).
Tehát munkáltatók béréből semmit nem vonunk le.